Blogi

Majoitusalan yrittäjän vuosi 2020

 

Siskoni mielestä olisi hyvä jos kirjoittaisin tärkeimpiä tapahtumia yrittäjyyteni varrelta esimerkiksi päiväkirjaan. En kuitenkaan näe, että kirjoittaisin päiväkirjaa itselleni, joten päätin alkaa kirjoittamaan satunnaisesti blogia. Blogin kirjoittaminen on minulle jonkin verran jo tuttua opiskeluajalta. Linked-iniä selaillessani huomasin, että monelle on tärkeää summailla tätä edeltävää vuotta ja siitä varmasti riittää monenlaista tarinaa, joten aloitetaan siitä.

2020 vuoden alussa juhlistimme firman ensimmäistä vuotispäivää odotukset ja tavoitteet yhtä korkealla, kun mieli muutenkin. Yrityksemme ensimmäinen vuosi oli ollut menestys, asiakaspalautteet olivat erinomaisia ja kaikki näytti todella hyvältä. Suunta oli ylöspäin ja kasvuodotukset sekä tavoitteet olivat selkeänä mielessä. Palkkasin kolmannen työntekijänkin jakamaan nopeasti lisääntyvää työmäärää. Ensimmäisen tilikauden kokonaisliikevaihto oli n. 200 tuhatta, mistä suurin osa koostuikin kalustettujen asuntojen lyhytaikaisvuokrauksesta (2019). Se oli paljon enemmän, kun toimintaa aloittaessa osasimme odottaa. Tavoitteemme ensimmäisen tilikauden päättyessä oli tuplata liikevaihto seuraavan tilikauden aikana (2020).

Keväällä maalis-huhtikuussa alkoi tulla aloittelevan majoitusalan yrittäjän tielle suhteellisen isoja haittatekijöitä ja niihin ei ollut mitään mahdollisuutta varautua etukäteen. Korona tuli, tyhjensi varauskalenterit käytännössä täysin nolliin ja pysäytti kassavirran.

Huhti-toukokuussa kävi tilanne jopa niin tukalana, että meidän täytyi alkaa varautumaan yrityksen alasajoon. Jouduimme luopumaan useasta kalustetusta asunnosta ja samalla meidän täytyi alkaa hahmottelemaan yrityksemme brändiä uudelleen nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön suotuisammaksi. Kovan työn, pienen kehitysavustuksen ja kotimaisen matkailun piristymisen ansiosta alkoi tunnelin päässä näkymään valoa. Se taas potki vauhtia melkoisesta matalapaineesta kärsivän yrityksen johdon toimiin.

Kesä 2020 yllättikin jo kaikki odotukset. Vuosi 2020 oli ilmatieteenlaitoksen mukaan Suomen mittaushistorian kautta aikojen lämpimin vuosi. Mikä voisi ollakaan parempi yhdistelmä kiihdyttämään kotimaan matkailua, kun matkailurajoitukset ulkomaille ja niin poikkeuksellisen mukavat kelit? Joka tapauksessa meille tähtien asento oli suotuisa ja käyttöaste oli hyvin lähellä maksimia koko kesän.

Kesän sesongin vauhdittamana aloimme syksyllä varautua koronan toiseen aaltoon muunmuassa hankkimalla ison pakettiauton ja laajentamalla liiketoimintaa.

Aloitimme muuttopalvelun tarjoamisen, koska muuttohommia olimme muutenkin tottuneet tekemään ensimmäisen tilikauden aikana kalustettuamme 12 majoitushuoneistoa. Muuttohommat kun eivät olleet niin riippuvaisia koronan aiheuttamista rajoituksista, joten niistä ajattelimme saavamme hieman tukea ydinliiketoiminnan kaveriksi. Loppuvuoden kehitimme liiketoimintaa ja elvytimme kassavirtaa tukitoiminnoilla, vaikkakin asiakkaita riitti ihan hyvin vuoden loppuun asti.

Tampere majoitus

2018 vuoden kesällä tein yrittäjyyden tradenomiopintojeni opinnäytetyötä kehittämisprojektissa käyttäen kokeilemalla kehittämisen toimintatapoja ja silloin en voinut kuvitellakaan, että pääsen kaksi vuotta myöhemmin hyödyntämään näitä oppeja ja kokemuksia käytännössä oman yritykseni toimitusjohtajana näin haastavassa toimintaympäristössä. Muutenkin yrittäjyyden ja tiimijohtamisen koulutus Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikössä Proakatemialla antoi todella hyvät eväät yrittäjyydessä menestymiseen. Tärkein anti oli kuitenkin rohkeuden lisääntyminen, joka madalsi kynnystä lähteä yrittämään.

Viime vuoden kokonaisliikevaihto oli n. 250 tuhatta, mistä suurin osa tuli edelleen majoitusliiketoiminnasta eli koronasta ja laajoista supistamisista huolimatta liikevaihto kasvoi verrattuna ensimmäiseen vuoteen. Tätä kirjoittaessani ollemme majoituskapasiteetin suhteen samassa pisteessä kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta koronavuoden aikana tapahtuneen kehitystyön myötä asiakaskokemus ja laatu on aivan eri tasolla kuin vuosi sitten. Voimme olla äärimmäisen tyytyväisiä kaikkeen mitä olemme saaneet aikaiseksi, oppineet ja kokeneet. On ollut silmiä avaavaa ymmärtää, miten paljon omalla asenteella ja työllä voi vaikuttaa asioiden kulkuun näinkin lyhyessä ajassa. Ei muuta kuin viisaampana ja kokeneempana vuoteen 2021 toivoen, että kuluva vuosi olisi hiukan suotuisampi ja toisi mukanaan myös haasteita, mutta mielellään vähän vähemmän kuin edellinen vuosi. Vielä en ole uskaltanut asettaa tavoitteita vuodelle 2021, mutta tiedän, että suunta on oikea.

 

Ville Polojärvi, Toimitusjohtaja, City Home Finland

 

 

× Ota yhteyttä nopeasti Whatsapilla!